Z ostatnich listków ogrodowego szpinaku powstała sałatka. Sałatka, która jest bardzo orzeźwiająca i zdrowa. Pomarańcza dodaje sałatce soczystości. Dressing do niej to tylko sok z cytryny, pomarańczy, oliwa i musztarda.
Składniki:
Świeży szpinak
ok. 450g brokułów ugotowanych na parze al dente
cebula, najlepiej czerwona pokrojona wg upodobania
pomarańcza pokrojona na kawałki
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy ( lub więcej do smaku)
Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy brokuły, cebulę, pomarańczę. Składniki dressingu mieszamy i polewamy sałatkę.
Intrygująco :) Do tej pory łączyłam szpinak tylko z truskawkami..ciekawa jestem jak smakuje z pomarańczą :)
OdpowiedzUsuń