środa, 16 maja 2012

Rabarbarowa tarta

    Już za niedługo truskawki. Podobno można już kupić "nasze" polskie. Ja jednak czekam na te z własnego ogrodu. A tymczasem wypróbowuję różne połączenia z rabarbarem. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Nigelli. Rabarbar i rum okazały się bardzo smacznym połączeniem. Wiele osób boi się nowym smaków, eksperymentów kulinarnych, ale nawet innej kuchni niż polska domowa. Postanowiłam przekonać moich domowników oraz wszystkich chętnych do poznawania różnorodności kuchni. Jak na razie udaje się całkiem nieźle.


Tarta z rabarbarem (forma ok. 25cm)

1 kg rabarbaru nieobranego
300g cukru

150g mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
85g masła zimnego
85g twarogu
3 łyżki śmietany kremówki

200g twarożku/zmielonego twarogu (takiego gładkiego)
200ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru
4 łyżki rumu

6 łyżek soku pozostałego po duszeniu rabarbaru

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki(ok. 2 cm). Wkładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z cukrem (300g). Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.  Rabarbar zmięknie i wytworzy się coś  a la syrop. Po wyciągnięciu z piekarnika odsączamy sok od owoców.
W tym czasie mieszamy sypkie składniki na ciasto( mąka, cukier, sól). Najlepiej użyć do tego malaksera lub podobnego urządzenia.  Dodajemy masło, twaróg- mieszamy. Dolewamy śmietanę (ok. 3 łyżki) i mieszamy. Stworzy się jednolite i zwarte ciasto, które wkładamy na chwilę do lodówki. Po ok. 15 minutach rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Ciasto przykrywamy folią i obciążamy np. fasolą lub specjalnymi kulkami. Pieczemy ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze chwilę do zrumienienia. Odstawiamy do wystygnięcia.
6 łyżek soku rabarbarowego redukujemy do konsystencji syropu podgrzewając go w rondelku.
Przygotowujemy krem. Miksujemy twarożek, dodajemy śmietanę kremówkę do uzyskania kremowej masy. Dodajemy cukier i rum- mieszamy. Przekładamy na upieczony spód, na to odsączony rabarbar, a następnie polewamy syropem.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ależ ona musiała być przepyszna;)
    Dziękuję za Twój udział w akcji rabarbarowej;*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...