Każdy lubi coś innego. Jeśli chodzi o desery to mamy te bardziej czekoladowe i te bardziej owocowe. Czekoladowe są cięższe, owocowe lżejsze, ale to tez nie reguła. Moja siostra nie przepada za słodkościami. Nie lubi intensywnego smaku czekolady, dużej ilości cukru i śmietany. Toleruje lżejsze desery, mniej słodkie. Właśnie dla niej przygotowałam tartę cytrynowo- imbirową zainspirowaną przepisem z magazynu KUKBUK. Owa tarta nie jest może lekka, bo w jej składzie jest aż 6 jajek, ale smak intensywnie cytrynowy powoduje, że słodycz nas nie przytłacza. Deser ten nie jest dla tych, którzy lubują się w intensywnej słodyczy. Trzeba lubić cytryny, trzeba lubić smak imbiru.
Tarta imbirowo-cytrynowa*
Składniki:
Ciasto:
- 125g masła
- 250g mąki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki ziemnej wody
Rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok, 20 minut w 180 stopniach.
Krem:
- 3 cytryny
- kawałek imbiru
- 100g masła
- 4 łyżki miodu
- 6 żółtek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (dodałam mąkę ziemniaczaną-podobny efekt)
Przekładamy na podpieczony spód.
Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
- 1 łyżka białego octu winnego
Wykładamy na ostygnięty spód za pomocą rękawa cukierniczego lub rozsmarowujemy.
Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 150 stopni.
*KUKBUK nr 1, str. 32
wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńśliczna ;D
OdpowiedzUsuńIdealna! Mogę kawałek?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)